برگ سنا و خواص درمانی ان


سنا
نامهای دیگر : سنا کوری ، کاس پیند ، نیل تاک ، دیدوال ، سنای حجازی ، سنامکی ، سواخور ، عشرق ، فری دوسینسیه
نام علمی : Cassia alexandria
نام انگلیسی : Senna
خانواده : Fabaceae ( خانواده بقولات )
سنا گیاهی است از تیره گل ارغوان با حدود 2 متر ارتفاع که دارای گونه های مختلف میباشد. دارای برگ های پر مانند مرکب و گل های زرد کوچک است. میوه سنا به شکل نیام و دارای تحدب زیاد بوده که حاوی 6 تا 12 عدد دانه میباشد. رنگ نیام ، قهوه ایی یا مایل به قرمز بوده و دارای طول تا 5 سانتی متر و عرض تا 1/5 سانتیمتر است.
این گیاه بیش تر در حجاز میروید و اقسامی از ان در هندوستان ، بلوچستان و بعضی از نواحی شمال ایران نیز یافت میشود ، بهترین نوع ان گلهای زرد دارد و در حجاز می روید. برگهای ان باریک و شبیه به برگ حنا و برگ مورد است که از برگ حنا قدری بزرگ تر و ضخیم تر و از برگ مورد نازکتر و باریکتر می باشد ، رنگ برگها سبز مایل به زرد است ، دانه ان پهن و بسیار نازک می باشد. طبیعت این گیاه گرم و خشک است.
اندام دارویی :
برگ و میوه ها
مواد موثره مهم :
انترونوئیدها ، ساپونین ، گلیکوزیدهای انتراکینون
عملکرد دارویی :
مسهل محرک


گل گیاه سنا
کاربردهای درمانی :
سنا دارای اثر مسهلی نسبتا قوی می باشد ، به همین دلیل ان را در درمان یبوست و یا برای تخلیه روده در اعمال جراحی و یا عکس برداری از روده ها استفاده می کنند.
1- پنج تا 10 گرم از ان را دم کنید و اب صاف کرده انرا به مرور بنوشید . مسهل قوی است ، مسهل بلغم ، صفرا ، اخلاط و مواد سوخته و زاید بدن می باشد و مواد زاید را از مغز و شش ها و دستگاه گوارش دفع میکند ، برای درمان صرع ، جنون ، سردرد های کهنه ، درد پهلو ها ، تنگی نفس ، تشنج ماهیچه ایی و جوشهای کهنه ایی که با معالجات سطحی و جلدی مداوا نمی شود ، همچنین برای درمان بیماری وسواس موثر می باشد، پوست را درخشان میکند ، پاک کننده ی دماغ است و برای درمان بیماری روانی مصرف میشود ، برای درمان سیاتیک ، جرب ، ریزش مو ، کشتن و دفع کرم معده ، رفع شقاق دست و پا و درد مفاصل حاصل از بلغم و صفرا بسیار نتیجه بخش است.
2- چهار گرم از انرا در ابجوش ریخته و بجوشانید ، بعد اب انرا صاف کرده بنوشید . صفرا را برطرف می سازد ، ورم و درد شصت پا یا نقرس را درمان می کند.
3- برای برطرف کردن یبوست اطفال یا اب دمکرده انرا روی شکم طفل بمالید و یا مادر اب دم کرده ی سنا را بخورد تا شکم طفلش کار کند.
4- بیست گرم از انرا با سی گرم لیمو عمانی خشک بجوشانید و اب صاف کرده انرا با نبات شیرین کنید و صبح ناشتا بنوشید و یا بیست گرم از انرا دم کنید و پس از خنک شدن اب انرا با مقداری اب الو مخلوط کرده و صبح ناشتا بنوشید. یبوست معده که از سردی و برودت باشد را درمان میکند.
5- اگر چند روز 4 برابر وزن ان روغن زیتون روی ان بریزید و ان را بجوشانید و بخورید ، مسهل است و درد کمر و بواسیر را درمان می کند.
6- ان را در سرکه دم کنید انقدر که غلیظ شود . مالیدن ان سرکه برای درمان عوارض پوستی و جرب نافع است.
مهم ترین اثرات :
مسهل قوی


برگ سنا
عوارض جانبی :
مصرف سنا ممکن است سبب دردهای شکمی و دل پیچه گردد. مصرف ممتد ان باعث تنبلی روده ها میگردد.
برگ سنا دارای اگزالات کلسیم میباشد و مصرف ان برای کلیه های سنگ ساز مضر است.
زنان شیرده و باردار باید از مصرف ان پرهیز کنند، مصرف بیش از حد مجاز ان ایجاد ناراحتی و اشفتگی و به اصطلاح ایجاد نوعی قلنج می کند.
تداخل مصرف : با داروهای ضد اریتمی قلبی ، ریشه شیرین بیان